Centrale kundskabs- og færdighedsområder
Indhold
Fagets centrale kundskabs- og færdighedsområder tilegnes gennem arbejdet med
problemområder, der relaterer sig til begrundelser for planlægning,
tilrettelæggelse, gennemførelse og evaluering af undervisning.
Der lægges vægt på arbejdet med didaktiske problemstillinger knyttet til de studerendes liniefag og praktikken. I denne proces videreudvikles de studerendes forståelse for eget pædagogisk ståsted og dannelsesideal, så de selvstændigt og i samarbejde med andre kan træffe begrundede didaktiske valg samt kommunikere og konstruere teori om undervisning og læringsaktiviteter. Refleksion over praktikken spiller her en vigtig rolle.
Faget indeholder både en teoretisk og en praktisk dimension, som udvikles i samarbejde med liniefagene i søjle A og søjle C.
Faget organiseres på 1. og på 2. årgang som mindre kursusforløb. Det sker på de eksisterende stam-hold dannet ud fra liniefagssøjle A. På 3. årgang læses faget på hold, der er dannet ud fra liniefagssøjle C.
Faget struktureres som 3 moduler med følgende overskrifter:
Almen didaktik på 1. årgang
I samarbejdet med SiS, pædagogik, liniefag A og praktikken indføres de
studerende i grundlæggende forhold vedrørende lærerens planlægning,
tilrettelæggelse, gennemførelse og evaluering af undervisningen. Fokus er
lærerens perspektiv og begrebet undervisning.
Formålet er at give de studerende redskaber og metoder, der støtter deres første praktik. Her drejer sig det om redskaber til at foretage observationer og undersøgelser i praktikken og om en grundlæggende metodisk indføring i, hvordan man kan planlægge, tilrettelægge, gennemføre og evaluere undervisningen. Der lægges vægt på, at de studerende efter praktikken skal efterbehandle og bearbejde deres praktikerfaringer, så refleksionsaspektet allerede her får en vigtig plads.
Almen didaktik på 2. årgang
I samarbejde med psykologi, liniefag A og praktikken videreudvikles de
studerendes forståelse af didaktikken, idet fokus nu også omfatter elevens
læring og forskellige måder at erkende på.
Formålet er at give de studerende en grundlæggende forståelse af forholdet mellem begreberne undervisning og læring. Begreberne undervisningsdiffentiering, elevforudsætninger og -potentialer samt elevmedbestemmelse inddrages, og der lægges vægt på, at de studerende medtænker og inddrager eleverne og elevernes perspektiv i deres planlægning, tilrettelæggelse, gennemførelse og evaluering af praktikundervisningen. I samarbejde med faget psykologi får de studerende yderligere værktøjer til at foretage observationer og undersøgelser i praktikken.
De studerende skal i samarbejde med liniefag A udarbejde en relativ kort, begrundet plan over et undervisningsforløb med overvejelser over undervisningsdifferentiering og elevernes medbestemmelse. Dette forløb vurderes efterfølgende på baggrund af de studerendes observationer og undersøgelser i praktikken. Der udarbejdes et mindre skriftligt oplæg over praktikforløbet, hvori indgår den begrundede plan, beskrivelse af praksis og refleksioner over praksis.
Oplægget kan eventuelt indgå i den opgave, de studerende udarbejder i faget psykologi i relation til praktikken samt i en fagdidaktisk liniefagsopgave. Det er op til de involverede lærere og studerende på holdet at afgøre, om og hvordan oplægget kan integreres i holdets øvrige fag på liniefagssøjle A (jfr. studieordningens kapitel 9 om samarbejdet mellem liniefag, de pædagogiske fag og praktikken).
Almen didaktik på 3. årgang.
Med udgangspunkt i et samarbejde med liniefaget i søjle C videreudvikles de
studerendes forståelse af begrebet didaktik. Forholdet mellem pædagogik, almen
didaktik og fagdidaktik diskuteres og præciseres, ligesom forskellige
forståelser af begrebet didaktik indgår.
Formålet er at give de studerende en grundlæggende forståelse af didaktikbegrebet og der igennem bidrage til udvikling af de studerendes (begyndende) professionelle didaktiske kompetence. Her vægtes såvel normative som analytiske tilgange til faget. Begreber som dannelse, værdier og evaluering får hermed central betydning.
Med udgangspunkt i forskellige filosofiske retningers forskellige syn på begrebet didaktik er det hensigten at skærpe de studerendes forståelse for eget normative værdigrundlag og dermed deres eget syn på begrebet undervisning, læring, viden og erkendelse samt evaluering. Der lægges vægt på begreber som dannelse, dannelsesideal, erkendelses- og videnskabsteori. Forskellige didaktiske modeller præsenteres og diskuteres. Forskellige didaktiske kategorier og deres indhold inddrages og belyses.
Samtidig udvikles de studerendes forståelse for videnskabelige metoder, så de mere bevidst og reflekteret kan beskrive og evaluere undervisning og læreprocesser (det analytiske perspektiv).
I forbindelse med praktikken på 3. årgang og i samarbejde med liniefaget i søjle C udarbejder, gennemfører og efterbearbejder de studerende et begrundet undervisningsforløb i deres fag i folkeskolen. De studerendes opgave består af 2 dele:
Opgavens første del afleveres før praktikken. Opgavens anden del afleveres efter praktikken. Opgavens samlede omfang skal være ca. 10 sider ekskl.. bilag, forside og indholdsfortegnelse.
Eksamen
Type:
Mundtlig. Der er mulighed for gruppeeksamen.
Varighed:
30 minutter pr. studerende. Eksaminationstid til gruppeeksamen i henhold
Rektorforsamlingens fælles eksamensbestemmelser.
Form:
Samtale med afsæt i den samlede skriftlige opgave (1. og 2. del).
Opgaven afleveres på den af seminariet ved opslag angivne dato.
Den tilknyttede liniefagslærer er bi-eksaminator.
Grundlag:
CKF, studieordning, Redegørelse for eksamensgrundlaget.
Betingelse for indstilling til eksamen:
Afleveret skriftlig opgave.
Der gives én karakter efter 13-skalaen.
Oversigt over studieordning 2003
Københavns Professionshøjskole | Humletorvet 3 | 1799 København V