Faget giver grundlag for lærerens praksis med at udarbejde planer for, gennemføre og vurdere undervisning.
Lærerens tværprofessionelle kompetencer står centralt i faget, særligt i forhold til lærernes samarbejde om at planlægge og gennemføre undervisningen med fokus på kontinuitet, progression og variation for den enkelte elev og gruppen af elever.
Den almene didaktik behandler spørgsmål og problemstillinger vedrørende undervisning i et generelt perspektiv og på tværs af forskellige skolefags fagdidaktikker. Faget giver således et grundlag for en samlende og syntesedannende forståelse af lærerens virke i skolen.
Faget arbejder derfor med at fremme den studerendes almene didaktiske kompetencer til sammenligning, samarbejde, differentiering, udvikling og ledelse af undervisning.
Det overordnede mål er, at den studerende tilegner sig teoretisk indsigt og praktiske kompetencer til at beskrive, analysere og vurdere undervisningspraksis, samt selvstændigt og i et samarbejde med elever og kolleger at træffe og begrunde valg i forbindelse med at planlægge, gennemføre og evaluere undervisning, under hensyntagen til kompleksiteten i praksis og med skolens samlede opgave for øje.
Målet er således, at den studerende opnår kompetencer til
Indholdet er:
Faget er placeret som et etårigt fag på 3. årgang.
De studerende arbejder med konkrete og teoretiske problemstillinger vedrørende folkeskolelæreres undervisningsarbejde, herunder forholdet mellem plan og praksis. Planlægningsvirksomhedens komplekse sammenhænge studeres problemorienteret i relation til de forskellige positioner i forhold til skolens centrale opgave.
Fagets centrale kundskabs- og færdighedsområder tilegnes gennem arbejdet med problemområder, der relaterer sig til almendidaktiske begrundelser for valg af mål, indhold, metoder, arbejdsmønstre og evalueringsformer med henblik på at kunne udarbejde planer for, gennemføre og vurdere undervisning.
Indholdet problematiserer forholdet mellem begreberne: undervisning og læring. Desuden inddrages begreberne undervisningsdifferentiering, elevforudsætninger og elevpotentialer samt elevmedbestemmelse. Der lægges vægt på, at de studerende medtænker og inddrager elevernes perspektiv i deres planlægning, tilrettelæggelse, gennemførelse og evaluering af praktikundervisningen. Herunder også forhold af betydning for elever med anden etnisk baggrund end dansk samt væsentlige specialpædagogiske problemstillinger. De studerende arbejder med skole- og hjemsamarbejde.
Som eksemplarisk indhold inddrages temaer fra linjefag og praktik.
Forholdet mellem pædagogik, psykologi, almen didaktik og fagdidaktik diskuteres og præciseres, ligesom forskellige forståelser af begrebet didaktik indgår.
De studerende arbejder med klasseledelse i relation til undervisningens metoder og arbejdsformer.
I faget indgår såvel pædagogisk værditeori, empirisk baseret teori og forskning som den studerendes praktiske undervisningserfaring, observationer og undersøgelser. Den studerende arbejder med egne og andres undersøgelser af praksis i systematiseret form, herunder kan også undersøgelser fra 1. og 2. årgang inddrages.
I samarbejde med underviseren fra den studerendes 2. eller 3. linjefag gennemføres en tværfaglig undervisningsuge med et fælles didaktisk tema. Ugen afsluttes med fremlæggelser, hvori inddrages praktiske og/eller musiske elementer, herunder informations- og kommunikationsteknologi. Der er mødepligt til den fælles uge.
I forbindelse med praktikken på 3. årgang og i relation til den studerendes 2. eller 3. linjefag udarbejder, gennemfører og evaluerer den studerende et begrundet undervisningsforløb i relation til linjefaget i folkeskolen. Opgaven består af to dele:
Opgaven må samlet højst fylde 15 sider.
Begge opgavens dele kan udføres individuelt eller i grupper (størrelse maks. 3), der skal arbejde med det samme undervisningsforløb i praktikken.
På baggrund af opgaven i almen didaktik og øvrige faglige overvejelser udarbejder den studerende individuelt fire begrundede problemstillinger, der relaterer sig bredt inden for mål og CKF i almen didaktik. Problemstillingerne skal godkendes af underviseren i almen didaktik og afleveres til tidsfrist meddelt af underviseren.
Afløsning indgår ikke som et element i almen didaktik.
Fagets årsværk/ECTS | 0,25 ÅV/15 ECTS |
---|---|
Type | Mundtlig prøve. |
Form | Samtale på baggrund af skriftlig opgave på maks. 5 sider, der udarbejdes på baggrund af lodtrækning mellem de fire begrundede problemstillinger. Opgaven afleveres en uge efter, at den studerende har fået meddelt resultatet af lodtrækningen. Den skriftlige opgave indgår i bedømmelsen. |
Varighed (inkl. votering) | 30 minutter. |
Grundlag for bedømmelse | Den studerendes grad af opfyldelse af fagets mål og CKF samt studieordningsbeskrivelse i øvrigt. Herudover indgår redegørelse for eksamensgrundlag som information om undervisningens tilrettelæggelse og indhold. |
Betingelser for indstilling til prøve | Deltagelse i tværfaglig undervisningsuge. Afleveret og godkendt skriftlig opgave bestående af 2 dele. Udarbejdelse af fire begrundede problemstillinger godkendt af underviseren. |
Karaktergivning | Der gives én karakter efter 7-trins-skalaen. Karakteren er en samlet bedømmelse af såvel skriftlig som mundtlig præstation. Intern eller ekstern censur. |
Oversigt over studieordning 2008
Københavns Professionshøjskole | Humletorvet 3 | 1799 København V